پاورپوینت نوروم آکوستیک و درمان آن

این پاورپوینت به بررسی تومور نوروم آکوستیک، یک تومور نادر و غیرسرطانی که روی عصب شنوایی رشد می‌ کند، می‌ پردازد. موضوعات شامل علائم، عوامل خطر، تشخیص و روش‌ های درمانی از جمله جراحی و پرتو درمانی می‌ شود.

پاورپوینت نوروم آکوستیک و درمان آن

مقدمه

نوروم آکوستیک (Acoustic Neuroma) یا شووانوم وستیبولار یک تومور نادر و غیر سرطانی است که بر روی عصب هشتم مغزی، یعنی عصب شنوایی و تعادلی، ایجاد می‌ شود. این تومور از سلول‌ های شوان، که وظیفه پوشاندن و حفاظت از اعصاب را بر عهده دارند، منشاء می‌ گیرد و به‌ طور معمول به‌ آهستگی رشد می‌ کند. گرچه این تومور به ندرت به دیگر بخش‌ های بدن پخش می‌ شود و متاستاز نمی‌ دهد، اما می‌ تواند مشکلاتی جدی مانند از دست دادن شنوایی، وزوز گوش، و عدم تعادل را برای فرد ایجاد کند.

یکی از مهم‌ ترین علل ایجاد این تومور جهش در ژن کروموزوم 22 است که به‌ طور خاص بر رشد سلول‌ های شوان تاثیر می‌ گذارد. در برخی موارد، این جهش ممکن است ناشی از یک اختلال ژنتیکی به نام نوروفیبروماتوز نوع 2 باشد که می‌ تواند باعث رشد تومور در هر دو سمت عصب شنوایی شود. علائم نوروم آکوستیک شامل شنیدن صدای زنگ یا وزوز در گوش، احساس گرفتگی گوش، سردردهای مداوم، و بی‌ حسی در صورت است. این علائم می‌ توانند به تدریج پیشرفت کنند و در موارد شدیدتر، مشکلات تعادلی و بینایی را نیز به‌ دنبال داشته باشند.

روش‌ های متعددی برای تشخیص نوروم آکوستیک وجود دارد، از جمله تصویربرداری با تشدید مغناطیسی (MRI) که دقیق‌ ترین روش برای شناسایی تومورهای کوچک و بزرگ است. همچنین تست‌ های شنوایی نظیر ادیومتری و تست ای‌ بی‌ آر (ABR) نیز به‌ منظور ارزیابی توانایی شنوایی و عملکرد عصب شنوایی مورد استفاده قرار می‌ گیرند.

درمان‌ های نوروم آکوستیک بسته به اندازه تومور و وضعیت بیمار متفاوت است. اگر تومور کوچک باشد و علائم زیادی ایجاد نکند، پزشکان ممکن است تصمیم به نظارت مداوم بگیرند و تنها رشد تومور را زیر نظر داشته باشند. اما در صورت نیاز به مداخله، جراحی‌ هایی نظیر ترانس‌لابیرنتین یا جراحی حفره میانه به کار گرفته می‌ شود که در آن‌ها تلاش می‌ شود تا حد امکان شنوایی حفظ شود. همچنین، پرتو درمانی از دیگر روش‌ های موثر درمان است که می‌ تواند با هدف قرار دادن DNA سلول‌ های تومور، از رشد بیشتر آن جلوگیری کند.

نورینوم آکوستیک چیست؟

در دسته بندی تومورهای مغزی در جراحی مغز و اعصاب، تومورهای مغزی نورینوم آکوستیک گونه از تومورهای خوش خیم و غیر سرطانی مغز هستند که رشدی کند طی سالیان داشته و حالتی تهاجمی ندارند. به این معنا که متاستاز نداده و به سایر بخش ها و بافت های مغز و نخاع و یا بدن منتقل نمی شوند. شما ممکن است نام های دیگر تومور نورینوم آکوستیک شامل نوروم آکوستیک، نورو فیبرومای آکوستیک، آکوستیک نورینوم، آکوستیک نوروما، شووانوم وستیبولار، تومور سی پی انگل، و تومور مغزی پشت گوش را نیز شنیده و یا خوانده باشید که همگی به همین یک دسته از تومورهای مغزی اشاره دارند.

یکی از ویژگی های مثبت تومورهای نورینوم آکوستیک این است که در کنار  رشدی بسیار آهسته در طی سال های متمادی، تهاجمی نبوده و در جاهای دیگر بدن پخش نمی شوند (متاستازی نیستند). در نتیجه به هیچ وجه این تومورها در دسته سرطانی و یا گرید بالا قرار نمی گیرند.اما سرطانی و غیر تهاجمی بودن تومور شوانوم وستیبولار به معنای بی خطر و بدون عارضه بودن آن نیست. تومورهای نورینوم آکوستیک در حین رشد خود در فضای بین پل مغزی و مخچه (معروف به سی پی انگل) و بر  روی اعصاب شنوایی و تعادلی ما، یعنی زوج اعصاب هشتم مغزی، رشد می کنند.

طبق بررسی های اپیدمیولوژی صورت گرفته در جراحی مغز و اعصاب، بیشتر اوقات، رشد تومورهای نورینوم آکوستیک بر روی شاخه تعادلی عصب شنوایی می باشد. با توجه به این امر، در صورت بزرگ شدن آکوستیک نوروما، به دلیل فشار وارده بر این اعصاب، مشکلاتی همچون از دست رفتن شنوایی و عدم تعادل در بسیاری از بیماران مبتلای درمان نشده مشاهده می شود.

میزان شیوع

تومورهای نورینوم آکوستیک معمولاً انواعی نادر و خوش خیم به شمار می آیند. تقریباً تنها در حدود 8 درصد از تومورهای های درون جمجمه ای ما را تومور های شوانوم وستیبولار تشکیل می دهند. اکثریت تومورهای نورو فیبرومای آکوستیک (نوروم آکوستیک) از نوع یک طرفه و نیز منفرد می باشند. تومورهای نورینوم آکوستیک دو طرفه در حقیقت ژنتیکی بوده و کمتر از 5 درصد از تومورهای مغزی پشت گوش را تشکیل می دهند.

طبق بررسی های صورت گرفته با وجودی که تومورهای شوانوم وستیبولار در سال های 30 تا 60 سالگی ظاهر می شوند، اما اوج بروز آنها در سنین بین 30 تا 40 سالگی است. در افرادی که دارای بیماری نورو فیبروماتوز نوع 2 هستند، تومور نوروم آکوستیک در سنین پایین تری خود را نشان می دهد که در محدوده سنی زیر 30 سالگی است. در موارد بسیار نادری، ممکن است تومورهای آکوستیک نوروما در کودکان نیز به وجود آیند.

در برخی از مطالعات همه گیری شناسی جراحی مغز و اعصاب مشخص شده است که در دوره بارداری، احتمال بروز تومورهای نوروم آکوستیک و نیز شدت علایم آنها در زنان حامله بالاتر می باشد. احتمال وارثتی بودن نورینوم های آکوستیک ناشی از بیماری نورو فبیروماتوز نوع 2 بسیار بیشتر از بیماری نورو فیبروماتوز نوع 1 است. در واقع احتمال بروز نوروم آکوستیک یک طرفه در بیماری نورو فیبروماتوز نوع 1 تنها 24 درصد می باشد.

علائم نوروم آکوستیک

  • شنیدن صداهایی چون زنگ و وزوز
  • احساس گرفتگی گوش
  • سردردهای مداوم و دردناک در یک طرف سر
  • احساس درد در گردن یا بالا و جلوی سر
  • تاری یا دوبینی
  • سوزش و قرمزی چشم‌ها
  • خشکی چشم و تغییر در تولید اشک
  • بی‌حسی، درد یا ضعف در یک طرف صورت
  • سوزن سوزن شدن گونه‌ها یا گوشه‌های لب
  • عدم تعادل و هماهنگی در یک طرف بدن
  • مشکل در بلع و ایجاد مشکل برای تارهای صوتی

علت ابتلا به نوروم آکوستیک

گاهی‌ اوقات علت این بیماری می‌تواند به مشکلی که در یکی از ژن‌های کروموزوم ۲۲ وجود دارد، مرتبط باشد. این ژن یک پروتئین تولید می‌کند که در کنترل رشد سلول‌های شوان (سلول‌های پوشاننده اعصاب) نقش دارد. عاملی که موجب می‌شود این ژن فعالیت خود را به درستی انجام ندهد مشخص نیست. با این حال، دانشمندان می‌دانند که این ژن معیوب در افراد مبتلا به یک اختلال نادر به نام نوروفیبروماتوز نوع ۲ به ارث می‌رسد. نوروفیبروماتوز نوع ۲ معمولا شامل رشد تومور روی اعصاب شنوایی و تعادل در هر ۲ سمت سر است


فرمت فایل دانلود فرمت فایل: پاورپوینت

تعداد صفحات تعداد صفحات: 28

پس از ثبت دکمه خرید و تکمیل فرم خرید به درگاه بانکی متصل خواهید شد که پس از پرداخت موفق بانکی و بازگشت به همین صفحه می توانید فایل مورد نظر خورد را دانلود کنید. در ضمن لینک فایل خریداری شده به ایمیل شما نیز ارسال خواهد شد. لینک دانلود فایل به مدت 48 ساعت فعال خواهد بود.


مطالب مرتبط